טיפול יעיל בתסמונת המעי הרגיש

סובלים? אנחנו כאן כדי לעזור!
  • החזר ללקוחות לאומית וביטוחים פרטיים!

תסמונת המעי הרגיש (Irritable bowel syndrome)

 תסמונת זו הנה מקבץ של תופעות שהבולטת בהן היא אי-נוחות או כאב בבטן הנמשכים כשלושה חדשים ומעלה


מה היא תסמונת המעי הרגיש ? (בספרות הרפואית מופיע לרוב כ"תסמונת המעי הרגיז", אך למדנו ששם זה מרגיז את הסובלים מהתסמונת ולכן החלף השם)
 
תסמונת זו הנה מקבץ של תופעות שהבולטת בהן היא אי-נוחות או כאב בבטן הנמשכים כשלושה חדשים ומעלה. לעיתים קימת הקלה לאחר פינוי צואה ולעיתים מתלווה לכאב ריבוי גזים או שינוי בהרגלי היציאה – כמו שלשול, עצירות, צואה רכה, גרגרית וכד'. ישנם מקרים בהם קימת תחושה של דחיפות להגיע לשירותים או תחושה של חוסר פינוי מלא של הצואה מהמעי.

לעיתים התסמונת מופיעה לאחר זהום של המעי הגורם לדלקת. הדלקת עלולה לשנות את התפקוד הרגיל של המעי ולגרום לתופעות הנ"ל. אך לרוב לא ברורה הסיבה וסבורים שמדובר ברגישות יתרה של המערכת האוטונומית – מערכת עצבים השולטת על תנועתיות המעי (אותן תנועות הגורמות למזון לנוע לאורך המעי) ועל הפרשת מיצי העיכול.

כמו-כן ידוע הקשר בין מתח נפשי לבין פעילות יתרה של המערכת האוטונומית (עליה בקצב הלב, בקצב הנשימות, בהזעה, בפעילות במעי ועוד) כך שגם גורמים נפשיים נחשבים כבעלי השפעה על התפתחותה. חלק ניכר מהסובלים מתסמונת זו סובלים גם מבעיות נפשיות כמו חרדה, דכאון וכד'.

יתכן גם שהסובלים מתסמונת המעי הרגיש, רגישים יותר לכאבי בטן מאשר לכאבים במקומות אחרים בגוף, שכן מצאו שסף הכאב נמוך יותר אצלם מאשר באנשים אחרים. מחקרים הדגימו הפרשה מוגברת של סרוטונין בדמם של הסובלים מהתסמונת. הורמון זה גורם לגרוי במעי שמביא לבחילה, הקאות, כאבי בטן ותפיחות.

זהום ממושך בחיידקים או פרזיטים, הפרעה בבלוטת התריס ואי סבילות לחלבון החלב הנם המצבים הדומים ביותר לתסמונת ויש לבצע את הבדיקות המתאימות כדי לקבל את האבחנה הנכונה.

מה הטיפול? 

לפני כל תחילת טיפול תרופתי רצוי לנסות טיפול לא תרופתי. חשוב להגמל מעישון במידה וקיים ולהפחית תרופות העלולות להחמיר תופעות בטניות דומות. דרכים שונות של הרפיה, מדיטציה, איזון גוף-נפש והיפנוזה יכולות לפתור הן את הסיבה למתח נפשי והן את התופעות של התסמונת הנגרמות בשל הלחץ הנפשי. במידה ומאתרים נושא הגורם למתח נפשי, יכול ייעוץ פסיכותרפי להועיל ולפתור את הבעיה היסודית.


רצוי לבחון אם סוגים מסוימים של מזון מחריפים או מקלים על התופעות. היות וקיים ריבוי מרכיבים לתסמונת וכל אדם סובל ממנה באופן שונה, ניתן לבצע מעין מחקר כדי ללמוד על תפקוד מערכת העיכול לנוכח מזונות שונים: לרשום בצורה מסודרת את מרכיבי הארוחות ואת תדירות התופעות הגופניות. באופן יזום ניתן להוריד את אחד מהמרכיבים "החשודים" מהתפריט ולעקוב אם אכן התופעות פחתו. כדי לדעת יותר עדיף לפנות ל מרפאת כאב מסודרת של רשת מזור לכאב.


פעילות גופנית מסודרת גם היא מורידה מתח ומאזנת את הגוף לכוון תפקוד מיטבי.


טיפולים תרופתיים נגד כאבי בטן עויתיים ונגד תנועתיות יתר של המעי חייבים להבדק באופן פרטני מול כל חולה מכיוון שהשפעתם שונה מאדם לאדם.

תרופות טריציקליות משפיעות על המח לכוון הסדרת תגובות הגוף למצבי מתח וכאב ובכך יכולות להפחית את התופעות הגופניות הקשות. תופעת לוואי של חלק מתרופות אלו היא עצירות קלה כך שניתן להעזר בהן בעיקר אצל אלו הסובלים משלשול.

תרופות מעכבות סרוטונין יכולות גם הן להביא להקלה במקרים מסוימים ובעיקר אצל אלו הסובלים מעצירות היות ותופעת לוואי שלהן היא לעיתים שלשול.