כאבים וסבל לאחר ניתוח

סובלים? אנחנו כאן כדי לעזור!
  • החזר ללקוחות לאומית וביטוחים פרטיים!

אחרי כל ניתוח צפויים כאבים. הסיבה היא שבמהלך הניתוח חותכים רקמות כמו עור, רקמת חיבור, שרירים (שהן הרקמות העשירות ביותר בסיבי עצבי התחושה והכאב) ולכן הגוף מגיב בדומה למה שקורה בכל חבלה וחתך שקורים במהלך החיים הרגילים. לאחר הניתוח, הגוף מתחיל לשקם את אזור הניתוח. במהלך השיקום הזה נוצרת צלקת המחברת את אזורי החתך להמשכיות חדשה של רקמה. קצב יצירת הצלקת שונה מרקמה לרקמה ותלוי מאד בתפקודה. רקמה הנמצאת במנוחה רוב הזמן כמו מרבית אזורי העור, תצטלק ותבריא מהר יותר מרקמה הנמצאת בתנועה כמו שרירים, גידים ורצועות, מערכת העיכול, הנשימה וכלי הדם והלב.

השיקום שלאחר הניתוח מביא בחשבון את אזור הניתוח והרקמות המעורבות ואת קצב הריפוי בכל אזור. יש להביא בחשבון את כל הנתונים הללו כאשר בונים תכנית טיפולית לכאב ותכנית שיקום. אם ניתן יותר מדיי תרופות משככות כאב, נמנע מהגוף את סימני האזהרה החיוניים שמתריאים מפני מאמץ יתר של רקמות באזור הניתוח ועל כן יצירת הצלקת והריפוי יתעכבו שלא לצורך. מצד שני חוסר פעילות הנובעת מכאבים קשים גם היא מפחיתה את השיקום הרצוי וזאת בשני מנגנונים: שריר שאמור לפעול – להתכווץ ולהרפות, שלא פועל כלל, מתנוון והצלקת הנוצרת מקשה על פעילותו בעתיד היות ולא הותאמה למצב דינמי של התכווצות והרפיה. המנגנון השני הוא השפעת הכאבים הקשים והממושכים המביאה לדיכאון ולחרדה שגם להם יש תפקיד בחזרת הפעילות הפיזיולוגית התקינה של הגוף.

על כן, הטיפול בכאב חייב להיות מותאם בצורה מיטבית לכל אדם, לכל איבר ולכל רקמה. המומחה חייב להיות קשוב לרמת הכאב וליכולתו של המטופל להשתתף באופן פעיל בשיקום הנדרש. מצד אחד חשוב להפעיל את המחלים מניתוח באמצעות הליכה וביצוע תרגילים מותאמים ב"סולם מאמצים" עולה, כלומר כל יום קצת יותר הן בעצימות והן במשך התירגול. לשם כך, מתאימים לו את רמת משככי הכאב שמאפשרים את התרגול ההדרגתי אך לא ממסכים את סימני האזהרה ממאמץ יתר. מצד שני לא מומלצת מנוחה מלאה שיוצרת כאמור צלקות קשיחות באזורים הדורשים תנועה ופוגעת בחזרה לחיים תקינים ופעילים. בהקשר למנוחה, חשוב להדגיש את תפקידה הקריטי של שינה בריפוי. אדם ששנתו נודדת וישן פחות משבע שעות ללילה, סובל יותר מכאבים ושיקומו מתעכב. לכן, הטיפול חייב לאפשר לאחר הניתוח, שינה טובה, רצופה ורגועה עד כמה שניתן.

ניתוח

ומה עם הסבל?

כאב הוא רק נושא אחד וחשוב לאחר הניתוח. הנושא השני הינו הסבל. הסבל הוא "הסיפור" שאנו מספרים לעצמנו אודות הכאב ומשמעותו. הסבל נגזר ממצבנו הנפשי, החברתי, מניסיון העבר שצברנו בהקשר לכאבים וההתמודדות איתם ומהתייחסויות שונות הקשורות לניתוח או בכלל למצבנו הכללי. ככל שהאדם בעל חוסן רגשי וחברתי, כך הסבל שלו מופחת. על כן חלק חשוב בשיקום שלאחר הניתוח הינו הטיפול ההתנהגותי-נפשי שתפקידו למנוע מסבל בלתי הכרחי לפגום בשיקום התפקודי ובטיפול בכאב. הסבל מוריד סף כאב ולכן גם מגביר את הכאב ומאריך משכו מעבר לזמן הצפוי. המומחים הפועלים במסגרת רשת "מזור לכאב", מודעים לחשיבות הטיפול בו זמנית בכאב ובסבל שלאחר ניתוח ומיומנים בטכניקות טיפול והתערבות המאפשרים שיקום מיטבי התפור לכל אדם וצרכיו הייחודיים.
Picture of דוקטור אלון מרגלית

דוקטור אלון מרגלית

נכתב על ידי דוקטור אלון מרגלית - PHD MD - מנהל מרפאה רב תחומית ומחבר חוות דעת לבית המשפט בנושאי רפואה.
מומחה ברפואת המשפחה, מטפל משפחתי מוסמך, עם הסמכה בהיפנוזה רפואית ותואר שלישי בפסיכולוגיה רפואית.
כתב יחד עם חברו הפסיכולוג יששכר עשת את הספר: "הרופא שבאדם, האדם שברופא" –ספר לימוד לאנשי מקצועות הרפואה והסיעוד המשלב שיטות אבחון וטיפול התנהגותיות יחד עם רפואיות.