כאבי צוואר : מאיפה הכאב ואיך גורמים לו ללכת

מרפאת כאב >כאבי צוואר הגישה הטיפולית > כאבי כתף וכאבי צוואר: מאיפה הכאב בא ואיך גורמים לו ללכת
סובלים? אנחנו כאן כדי לעזור!
  • החזר ללקוחות לאומית וביטוחים פרטיים!

שיטות טיפול בכאבי צוואר

לא לחינם הוטמע הביטוי "כריחיים על צווארו" – כאשר מתואר מצב של לחץ וסבל מתמשך. הצוואר מהווה את אזור המעבר האנטומי מהגוף אל הראש.

באופן מטפורי המעבר מהלב אל השכל או בכוון ההפוך מהנפש אל הגוף. אחד מתנועות ההגנה הרפלקסיביות והלא- מודעות של האדם משחר ילדותו – התכווצות הכתפיים שגורמות לשלל כאבי כתף וקיצור הצוואר לשם הגנה על אזור חשוף ופגיע זה.

מכאן חשיבות הטיפול המקצועי בכאבי צואר – כפי שמקובל במרפאת כאב שברשת מזור לכאב , בגישה המתייחסת בו זמנית לגוף ולנפש – גישת הרפואה השלמה

ואכן, לעיתים קרובות אנו מוצאים שאנשים החיים במתח מתמשך, סובלים בין היתר מכאבים בצוואר או כאבי כתף  שמקורם העיקרי מכיווץ מתמשך ולא מודע של סיבי שריר או קבוצות שרירים שלמות.

בצוואר מצויות חוליות עמוד השדרה במבנה מקובץ וצמוד יותר מאשר באזורי עמוד שדרה אחרים. כמו-כן קיים קימור טבעי במנח החוליות. הרקמות הרכות העוטפות את החוליות ושומרות על המבנה שלהן מחד ועל יכולת התנועה והסבוב שלהן מאידך, נמצאות בפעילות מתמדת של התכווצות ומתיחה.

מכאן גם רגישות מוגברת של רקמות אלו למתיחה מוגזמת, לחבלה, לשינויים נווניים ולמנח "קפוא" מתמשך כמו בשינה ובישיבה מול מחשב או קריאת ספר. גורמים אלו כמו גם מחלות פרקים שונות יכולים להביא לכאבי צואר טיפוסיים.

מומחי "מזור לכאב" הפועלים במסגרת מרפאת כאב שברשת, מוצאים את הטיפול המשולב הטוב ביותר להפחתת כאבי צוואר. הטיפול חייב להתייחס להבטים הגופניים, למבנה האנטומי ולתנוחות ארגונומיות, לתנועות הצוואר ומגבלותיהן וכמובן גם להבט הרגשי של מתח המופעל באזור זה.

ההערכה היא שבכל זמן נתון כ 10% מהאנשים הבוגרים סובלים מכאב בצוואר.

אחד מהכאבים המוכרים והידועים ביותר מבין כאבי הצוואר, כתוצאה מחבלה נקרא "צליפת שוט". תנועה פתאומית של הראש לכוון התנועה בעת התנגשות מכוניות ולאחריה תנועה הפוכה בכוון הביאה לשם מיוחד זה. הכאב לרוב מתפתח שעות לאחר החבלה ויכול לגרום לסבל רב ומתמשך.

יש להביא בחשבון שהכאב הצווארי הזה הוא מורכב. יש בו אכן גורמים אנטומיים פיזיולוגיים הקשורים למתיחה פתאומית ולתזוזת חוליות, אך בל נשכח שכל תאונת מכונית מלווה גם בטראומה נפשית לא קלה. ישנם אלו המחלימים ממנה בקלות, אך אחרים, גם אם אינם מודעים לכך עלולים לסבול ממנה חדשים ושנים.

סבל נפשי זה מתבטא בין היתר בהפרעות שינה,  כאבי כתף, התכווצויות שרירים וכאבי צוואר מתמשכים. הטיפול הנכון חייב להביא את כל הגורמים בחשבון ולטפל בהם בו זמנית.

טורטיקוליס  – אנשים רבים חוו מצב של "צוואר תפוס" שמופיע לרוב באופן פתאומי ככאב צווארי חד המונע הפניית הראש, עם הקימה בבוקר או כתוצאה מתנועה פתאומית של הצוואר. 

סוגים שונים ונוספים של כאבי צוואר יכולים להגרם מהבעיות הבאות: 

 1. זיהום באזור הלוע, השיניים וכן דלקת קרומי המח (מהווה מנורה אדומה של סכנה!). כפועל יוצא מזיהום ישנה הגדלה של בלוטות לימפה בצוואר, שתפקידם חשוב במנגנון המלחמה של הגוף בזיהום.

2. חבלה קהה בחוליות הצוואר או מתיחתן בצורה פתאומית כפי שקורה בתאונות וחבלות אחרות.

3. כאב שמקורו בבלוטת התריס – דלקת, נפיחות וגידולים שבבלוטת התריס.

4. הקרנה של כאב ממקור סמוך – מאזור בית החזה והלב.

הטיפול בכאבים בצוואר חייב להיות משולב. התייחסות לפן הרגשי והאנטומי כאחד, טיפול מקומי יחד עם טיפול נרחב יותר כגון פיזיותרפיה, מתיחות, תרגילי תנועה, הרפיית שרירים ועוד.

כל אלו ואחרים חיוניים להצלחת הטיפול בכאבי הצואר.

טיפול לא תרופתי לכאבי צוואר

רבים מכאבי הצוואר, מקורם בכאבי שרירים ורקמות רכות, דהיינו מהתסמונת המיופציאלית.

לצוואר תנועתיות רבה בזכות המבנה המפרקי של חוליות הצוואר. החוליות עטופות ברקמת חיבור ושרירים המגנים על החוליות, מאפשרים תנועה לכל הכוונים וגמישות רבה.

כאשר שרירים "נתקעים", כלומר לא מסוגלים להתכווץ עד הסוף ולהתרפות, שזו פעילותם הרגילה, האזור "התקוע" חסר בחמצן ועל כן מופרשים חומרים הגורמים לכאב, כמו חומצה לקטית וגם לסיבי שריר נוספים להצטרף ולהתקע והתופעה גדלה ויוצרת עיבוי מסוים בשריר אותו ניתן למשש לרוב בבדיקה.

אזור זה רגיש ומהווה נקודת הדק – כלומר מקום בו לחיצה גורמת לכאב טיפוסי המוקרן מאזור זה.

מטרת הטיפול בתסמונת המיופציאלית הגורמת לכאב בצוואר, הוא לגרום לשרירים הפגועים להשתחרר. הגרוי השרירי העמוק גורם באזור השריר (התפוס) להתכווצות רפלקסיבית חזקה.

אנו מנצלים באופן זה את פעולת ההגנה הטבעית של הגוף בכווץ שרירים חזק כאשר השריר חש בגוף זר הפוגע בו.

ההתכווצות החזקה הנגרמת מהגרוי השרירי אמנם כואבת, אך באותה עת מצליחה לשחרר את השריר (התפוס) ולהביאו לאחר ההתכווצות החזקה לידי הרפייה ושחרור.

מאותו רגע ששחררנו את השריר (התפוס), חשוב להמשיך ולבצע תרגילי שחרור יומיים כדי שלא ייפגע בשנית.

גם ישיבה ושכיבה נכונים מבחינה ארגונומית ימנעו במידה רבה את התסמונת הזו של כאבים בצוואר.

תמונה של דוקטור אלון מרגלית

דוקטור אלון מרגלית

נכתב על ידי דוקטור אלון מרגלית - PHD MD - מנהל מרפאה רב תחומית ומחבר חוות דעת לבית המשפט בנושאי רפואה.
מומחה ברפואת המשפחה, מטפל משפחתי מוסמך, עם הסמכה בהיפנוזה רפואית ותואר שלישי בפסיכולוגיה רפואית.
כתב יחד עם חברו הפסיכולוג יששכר עשת את הספר: "הרופא שבאדם, האדם שברופא" –ספר לימוד לאנשי מקצועות הרפואה והסיעוד המשלב שיטות אבחון וטיפול התנהגותיות יחד עם רפואיות.