סובלים? אנחנו כאן כדי לעזור!
- החזר ללקוחות לאומית וביטוחים פרטיים!
הם מגיעים כדקירה קטנה, כתחושת מתיחה והתקשות או ככאב עוצמתי ומגביל כתוצאה מתנועה מסוימת. כאב בבית השחי נחשב לבעיה נפוצה מאוד ועשוי לאפיין מספר רב של גורמים. אם תסמיני הכאב מתקבלים באופן תדיר, רצוי שלא להזניח את הנושא ולאבחן את הבעיה בהקדם.
כאבים בבית השחי מתקבלים במספר רמות אפשריות של כאב, כאשר חלקם יופיעו באופן פתאומי עמום או חד וחלקם כתוצאה ממצב ספציפי, מאומץ או ממושך. למרות שבדרך כלל הכאבים מתקהים תוך זמן מה, הם עשויים להיות קבועים ומטרידים ואף לגרום למוגבלות קשה בתנועה. בחלק מהמקרים יתווספו סימנים נוספים כמו גירוי בעור, פריחה או הופעת שלפוחיות ואף נפיחות או בליטה בבלוטות הלימפה. זיהוי התסמינים יאפשר לרופא המטפל לאבחן בקלות רבה יותר את הבעיה או להעלות השערות מתאימות לגבי מקור הכאבים. לכן מומלץ להתייחס למצבים שבהם הכאב מופיע, תדירותו ואופי הכאב עצמו, כולל הופעתם של תסמינים נלווים.
גורמים אפשריים לכאבים בבית השחי
כאבים בלתי חולפים למשך כמה ימים או הופעה של סימפטומים נוספים מצריכים בדיקה רפואית. המטופל יעבור תשאול ובדיקה גופנית בסיסית שנועדה לאתר בלוטות לימפה נפוחות, גירויים בעור או גושים חשודים. הרופא יברר האם המטופל/ת עוסקים בספורט או מבצעים תנועות כלשהן במסגרת עבודתם שכוללות את אזור השחי, או שקיימת מחלה ואף רגישות מסוימת, אם חל שימוש בסבון או דאודורנט חדש וכד'. לפעמים יקבע הרופא את הסיבה על סמך בדיקות נוספות כמו ספירת דם, ביופסיה מבלוטות הלימפה וביקורת אף-אוזן-גרון ולאחר מכן יחליט על אופן הענקת הטיפול.
נפיחות בלוטות הלימפה – בלוטות אלה מגנות על גופנו מפני זיהומים ונפיחותם עלולה להעיד על זיהום מקומי, נגיפי, באוזן, חלל הפה והשיניים או בדרכי הנשימה העליונות. כמו כן נפיחות יכולה להתקבל כתוצאה מהתקררות, מחלת חצבת או מחלת הנשיקה.
גירוי, פריחה, שלפוחיות או אדמומיות – סוגים שונים של תמרוקים יכולים לגרום לגירוי עורי באזור בית השחי וביניהם סבונים, דאודורנטים, מרככי כביסות, אבקות כביסה ועוד. גם גילוח בית השחי יכול לגרום לכך.
הידרדניטיס סופורטיבה – מחלת עור כרונית הכוללת נגעים כואבים ודלקתיים באזורים שבהם קיימות בלוטות זיעה כמו בתי השחי והמפשעות. המחלה גורמת לכאבים חריפים ובלתי נסבלים.
שרירים תפוסים ותסמונת מיופציאלית – אם קיים שריר תפוס בבית החזה או הזרועות, הוא עשוי לעורר כאב מקומי בבתי השחי במצב של מתיחה או מאמץ פיזי. אם ישנו שריר פצוע שנגרמה לו דלקת, הדבר עשוי להתבטא בכאבים בבית השחי.
שלבקת חוגרת – זוהי מחלה נגיפית שמלווה בשלפוחיות או פריחה כואבת, שעשויות להופיע בבית השחי נוסף על מקומות אחרים כמו הבטן, הרגליים, הזרועות, החזה והגב.
גידול בשד – כאבים, נפיחות ורגישות בבית השחי נחשבים לסימנים ראשוניים להופעת סרטן השד בקרב נשים ולעתים הם אף מגיעים מוקדם יותר מתסמיני השד עצמו.
מחלות ונסיבות רפואיות אחרות – במקרים נדירים יחסית נגרמים כאבים בבתי השחי כתוצאה מדלקת מפרקים שגרונית, מחלת עורקים פריפריאלית, שחפת, סוכרת, זאבת אדמנתית מערכתית ועוד.
כיצד מטפלים בבעיה?
מכיוון שהגורמים לכאבים הם רבים ומגוונים, כל מקרה הוא לגופו בלבד ולכן אופן הטיפול ישקלל את נסיבותיו הבלעדיות של כל מטופל. הטיפול במזור לכאב כולל אבחון וזיהוי הגורם לבעיה, כולל הנחיות שעשויות למנוע את היווצרות התופעה (למשל החלפת דאודורנט או ביצוע תרגיל תנועתי מסוים). הטיפול בתסמונת המיופציאלית נעשה ע"י דיקור יבש IMS. במקרים שבהם הפתרון מצריך מורכבות גדולה יותר, יש לשלב טיפול תרופתי-אנטיביוטי, טיפול כירורגי להסרת נגעים או רקמות פגועות, ניקוז אבצסים, טיפול באמצעות הורמונים ועוד.
דוקטור אלון מרגלית
נכתב על ידי דוקטור אלון מרגלית - PHD MD - מנהל מרפאה רב תחומית ומחבר חוות דעת לבית המשפט בנושאי רפואה.
מומחה ברפואת המשפחה, מטפל משפחתי מוסמך, עם הסמכה בהיפנוזה רפואית ותואר שלישי בפסיכולוגיה רפואית.
כתב יחד עם חברו הפסיכולוג יששכר עשת את הספר: "הרופא שבאדם, האדם שברופא" –ספר לימוד לאנשי מקצועות הרפואה והסיעוד המשלב שיטות אבחון וטיפול התנהגותיות יחד עם רפואיות.