סובלים? אנחנו כאן כדי לעזור!
- החזר ללקוחות לאומית וביטוחים פרטיים!
כאב הינו מנגנון הגנה טבעי של הגוף – מעין נורת אזהרה אדומה הנדלקת לקבלת תשומת הלב של האדם ולנקיטת פעולה בהתאם. לדוגמא, כאשר אנו מבצעים פעולה מאומצת מסוימת המאתגרת רקמות כמו שרירים, רצועות ופרקים שאינן רגילות לסוג פעולה זו או לעוצמה כזו, משודר דרך מערכת העצבים שדר של כאב אל המוח, לשם אזהרה ו"שינוי כוון". אם נפסקת הפעולה הזו, לרוב הכאב חולף במהירות. במידה ואנו ממשיכים בשלנו מבלי לשים לב לנורת האזהרה, בשלב הבא עלול להיגרם נזק לרקמות האמורות – נזק שיגרום בין היתר גם לכאב מתמשך. בשלב זה, לאחר שהנזק נעשה (כמו התשת שריר, קריעת סיבי שריר, רצועה, גיד, פגיעה בחלקי מפרק ועוד) מטרת הכאב כבר לא אזהרה בלבד, אלא השבתה לשם תיקון. במילים אחרות, נחוצה מנוחה והפחתה משמעותית של התנועה כדי לשקם את הרקמות שנפגעו.
חוץ ממערכת השריר-שלד, שבה "נוצרים" רוב הכאבים, יכולים כאבים להתפתח גם ממערכות אחרות. לדוגמא, הפרעה בזרימת הדם וכתוצאה מכך ירידה באספקת החמצן לרקמה מסוימת, גורמת כאב. המוכר ביותר בהקשר זה הוא הכאב האופייני להתקף לב – חסימה של אחד מעורקי הלב, מוריד בפתאומיות את אספקת החמצן לשריר הלב ובתגובה מופיע כאב לוחץ וחזק בקדמת החזה. אם מצליחים להחזיר את רמת החמצן בעזרת הטיפול המתאים, הכאב נחלש או חולף לגמרי. במערכת העיכול נוצרים כאבים לרוב כתוצאה מחסימת המעי, דלקת או נפיחות יתר. גם במצבים אלו – הטיפול המתאים בשורש הבעיה פותר אותה במהירות. דלקת הנגרמת מזיהום וירלי או חיידקי גם היא מדליקה נורות אזהרה של כאב. למשל כאב גרון המוכר לכולנו, מקורו לרוב בדלקת הגורמת להפרשת חומרים גורמי כאב ולתופעות נוספות כמו נפיחות השקדים והבלוטות הגורמת אף היא לכאב.
תקשיבו לגוף שלכם
ככל שנהיה קשובים יותר לגופנו, לצרכיו ולפעולותיו, כך נוכל למנוע כאבים ולטפל בהם ביתר הצלחה. הכאב הינו מערכת בקרה ואזהרה לשם תפקוד תקין. תחושת הכאב מחייבת תגובה מהירה, פעמים קרובות נעשית עוד בטרם הגיע הנושא להכרתנו ולהחלטתנו. לדוגמא, מגע של אצבע במתכת לוהטת מביא להרתעות מהירה של היד באופן רפלקסיבי, כדי שלא נחמיר את הפגיעה לכדי כוויה קשה. במקרים פחות קיצוניים, כאב גורם להפחתת הפעילות באבר הכאוב והעברת הפעילות לחלקי גוף אחרים. גם במערכת השרירים יש מנגנון מעניין המייצר כאב: במצב של שריר המתאמץ מעבר להכנה שלו, לאורך זמן, חלק מהשריר "קופא", מפסיק להתכווץ ולהרפות. תופעה זו מכונה תסמונת מיופסציאלית (מיו-שריר, פסציאה-רקמת חיבור). האזור "הקפוא" בשריר גורם לכאבים בשריר או באברים קשורים, יחד עם הגבלת התנועתיות באזור זה.
הכאב כאמור היא תחושה גופנית, מעין סימן אזהרה המחייב תגובה מתאימה. הסבל לעומת זאת, הינם הפרוש והמשמעות שאנו נותנים לכאב הגופני. קבוצה של מספר עשרות קשישים ששברו את צוואר עצם הירך (אחת מהתופעות השכיחות בגיל זה עקב פריכות העצם (אוסטאופורוזיס) תגובות איטיות, והפרעות חושיות כמו ירידת הראיה ושווי המשקל), השתתפה במחקר וחולקה לשתי קבוצות של מעקב ממושך, על פי תשובתם לשאלה "מה הסיבה והמשמעות של שבר זה?". בקבוצה אחת, התשובה הייתה – "קרה מה שקרה מסיבות טכניות, נלך לאורטופד שיתקן והכל יהיה בסדר!" ממש כפי שקורה במכונית ופונים למוסכניק. בקבוצה השנייה התשובה הייתה שונה לחלוטין "זה סימן שהגוף שלי מתפרק וגורלי נחרץ! אין מה לעשות". המעקב הדגים תוצאות מפתיעות מאד ופורצות דרך מבחינת הטיפול. בקבוצת "המוסכניקים" השבר התרפא במהירות, השיקום החזיר את האנשים לתפקוד מלא תוך זמן קצר וחייהם המשיכו כרגיל. בקבוצה השנייה קרו הרבה יותר סיבוכים בניתוח, השיקום היה ממושך משמעותית ושיעור התמותה היה גבוה משמעותית מזה של הקבוצה הראשונה. המחקר המחיש כמו גם מחקרים אחרים שבאו בעקבותיו, כיצד "הסיפור שאנו מספרים לעצמנו" הוא משמעותי להמשך חיינו ולבריאותנו.
אם נאמר לעצמנו ונבין שהכאב ממנו אנו סובלים אמור לשמור עלינו ולהתוות את דרכנו, נוכל להבנות ולהשתקם במהרה ואף ללמוד כיצד למנוע אירועים דומים. לעומת זאת אם "נייצר לעצמנו סרט" טרגי ופסימי, בשלב הראשון נגרום לירידה בסף הכאב, כלומר להעצמת הכאב. בשלב השני להתמשכותו מעבר לזמן המקובל – כלומר הפיכת הכאב החריף לכאב כרוני מתמשך.
איך מטפלים אצלנו בכאב?
זו הסיבה שבמרפאות כאב "מזור לכאב" מטפלים לא רק בפן הגופני, קרי בכאב, אלא גם בפן הנפשי העוסק בסבל הנלווה לכאב. המומחה מנסה להבין את משמעות הכאב שהיא שונה ממטופל למטופל ולא אחת מערבת גם את האנשים המשמעותיים למטופל במשפחה, כמו בני זוג, ילדים הורים וכד'. המעורבות של המטופל ומשפחתו בתהליכי החשיבה, ההבנה, שינוי ההתנהגות ושיפור איכות החיים הינה קריטית להצלחת הטיפול לאורך זמן. רק גישה מערכתית הרואה את כל התמונה יכולה באמת להביא מזור ובמהירות גדולה יותר.
דוקטור אלון מרגלית
נכתב על ידי דוקטור אלון מרגלית - PHD MD - מנהל מרפאה רב תחומית ומחבר חוות דעת לבית המשפט בנושאי רפואה.
מומחה ברפואת המשפחה, מטפל משפחתי מוסמך, עם הסמכה בהיפנוזה רפואית ותואר שלישי בפסיכולוגיה רפואית.
כתב יחד עם חברו הפסיכולוג יששכר עשת את הספר: "הרופא שבאדם, האדם שברופא" –ספר לימוד לאנשי מקצועות הרפואה והסיעוד המשלב שיטות אבחון וטיפול התנהגותיות יחד עם רפואיות.