סובלים? אנחנו כאן כדי לעזור!
- החזר ללקוחות לאומית וביטוחים פרטיים!
אחת התופעות הגופניות המטרידות ואף הפתאומיות ביותר היא התכווצות שרירים. הרגע הזה שבו הצוואר, הגב, הירך, השוק ואפילו הבטן "נתפסים" בחוזקה ומלווים בכאב ואף חוסר אונים, הוא איננו מצב מזיק כשלעצמו אך נגרם ממספר רב של מצבים אפשריים, שלא תמיד ניתן לזהות. בדרך כלל, הקפדה על תרגילים, תזונה בריאה הכוללת שתייה מרובה וחימום המקום עשויים לעזור. אם התופעה חוזרת ומפריעה מאוד לשגרת החיים, אפשר להתערב גם מבחינה רפואית.
סיבות אפשריות להופעת התכווצות שרירים
נדמה שהכל כבר ידוע ומובן לגבי קבוצות השרירים שבגוף האדם, אך הגורם המדויק להתכווצויות שרירים עדיין נותר כחידה לא פתורה. התייבשות, תנועה חדה ופתאומית, תנוחה סטטית במאמץ ממושך, עומס יתר, מצב מתח מתמשך ועוד גורמים רבים עשויים לגרום למצב של התכווצויות ואף להעיד על בעיה אחרת:
דחיסה של עצב כלשהו – בתופעה המכונה "היצרות תעלת עמוד השדרה המותני", נוצרת דחיסת עצבים בחוט השדרה המותני שעשוי להקרין כאבים לרגליים ולדמות מצב של התכווצות שרירים. הכאב מורגש בהליכה ואף מחריף בהליכה ממושכת.
כמות מינרלים בלתי מספקת – במצב של חוסר צריכה מספק של מגנזיום, סידן ואשלגן נגרמות התכווצויות תדירות בשרירי הרגליים. כמו כן, התייבשות מובילה להתכווצויות עוצמתיות בשוקיים במהלך שנת הלילה או בבהונות כף הרגל ומעירות אנשים רבים משנתם.
זרימת דם לא תקינה – עורקים צרים מידי מתקשים להעביר את כמות הדם הדרושה לרגליים ומאותתים באמצעות כאב, המורגש בעיקר ברגליים ובכפות הרגליים בזמן פעילות גופנית. כאב זה בדרך כלל חולף כשהפעילות מפסיקה.
הריון – אחת מתופעות ההריון הנפוצות היא התכווצויות שרירים תכופות באזור השוק, הירך ולעתים גם בבטן. זהו מצב שחולף באופן טבעי אחרי הלידה.
מצב רפואי אחר – התכווצויות עשויות לבטא הפרעות הורמונליות, עצביות או בבלוטת התריס, אנמיה, סוכרת או היפוגליקמיה (מינון נמוך מידי של סוכרים בדם), מחלות כליה ועוד. לעתים רחוקות ייתכן מצב של התכווצות כתופעת לוואי של שימוש בתרופות ללחץ דם, נגד אולקוס, דיכאון וכאבים.
שיאני ההתכווצויות: כף הרגל, שריר התאומים והצוואר
למרות שהתכווצויות יכולות להתבטא בכל שרירי הגוף, הן נפוצות בעיקר בקשת גב הרגל או שריר התאומים (השוק). במצב זה ההתכווצות מופיעה למספר שניות באופן פתאומי ואף אקוטי וחולפת לאחר מכן. תופעה זו בלתי נשלטת ויוצרת תחושה של התקשות עוצמתית של המקום. אם ההתכווצות מופיעה בתדירות גבוהה, גורמת לחוסר נוחות בולט ושיבוש של שגרת היום או הלילה, ולעיתים מלווה באדמומיות, נפיחות או חולשה בשרירים, מומלץ לפנות למרפאת מזור לכאב. במרפאה ניתן לשלול או לאשש את קיומן של מחלות שונות ולטפל בתופעה בהתאם.
מצב נוסף של התכווצות שרירים הוא עווית בצוואר, שנגרמת כתוצאה מכיווץ שרירי הצוואר וגורמת לו להיתפס ולנטות לצד מסוים. הבעיה חולפת מעצמה בדרך כלל, אך במצבים חמורים עשויה להופיע בתדירות גבוהה ותצטרך טיפול רפואי מתאים.
רב ההתכווצויות הן זמניות. כאשר התופעה מתמשכת, נוצרת התסמונת המיופציאלית שגורמת כאבים קשים והגבלה בתנועה ובפעילות לזמן רב – שבועות ואף חודשים.
כיצד מטפלים בהתכווצויות שרירים?
כדי להתמודד באופן טבעי וביתי עם התכווצויות שרירים תדירות, ניתן להתחיל לבצע תרגילי מתיחה ועיסויים מקומיים. המתיחה בשרירי הגוף על בסיס יומי ולאחר אימון מפחיתה את תדירות ההתכווצויות ומקלה על תנועת הגוף. כמו כן רצוי להגביר את תדירות שתיית המים ולצרוך תוספי מזון ומינרלים חשובים. במקרים מסוימים, הליכה או הנחת האזור המכווץ על משטח קר (רצפה או קיר למשל) יפסיקו את הכאב או יקלו עליו. גם מתיחת השריר כלפי מעלה תוכל לעזור.
אם ההתכווצויות מחייבות טיפול רפואי, ניתן לשלב יחד עם ההמלצות הביתיות גם טיפול בדיקור יבש במרפאת מזור לכאב. בהתאם לשיקול הדעת ומאפייני השריר המכווץ, ניתן כמו כן, ליטול משככי כאבים במרשם ולשקול התערבות פולשנית כלפי שרירים ועצבים מסוימים במקרים נדירים.
דוקטור אלון מרגלית
נכתב על ידי דוקטור אלון מרגלית - PHD MD - מנהל מרפאה רב תחומית ומחבר חוות דעת לבית המשפט בנושאי רפואה.
מומחה ברפואת המשפחה, מטפל משפחתי מוסמך, עם הסמכה בהיפנוזה רפואית ותואר שלישי בפסיכולוגיה רפואית.
כתב יחד עם חברו הפסיכולוג יששכר עשת את הספר: "הרופא שבאדם, האדם שברופא" –ספר לימוד לאנשי מקצועות הרפואה והסיעוד המשלב שיטות אבחון וטיפול התנהגותיות יחד עם רפואיות.