סובלים? אנחנו כאן כדי לעזור!
- החזר ללקוחות לאומית וביטוחים פרטיים!
לרגל השבוע הבינלאומי להעלאת המודעות לכאבי ראש ומיגרנות, חשוב לחדד מספר נקודות ולהסתמך על נסיוננו ועל מאמרים בספרות הרפואית. במחקר שפורסם החודש 9/19, עולה החשיבות של הרקע הרגשי-חברתי בהתאמת הטיפול לסובלים ממיגרנה. אנשים עם סף כאב נמוך יותר יכולים "להרוויח" יותר מטיפול המופנה לא רק לגורמים הגופניים של המיגרנה, אלא, ולא פחות חשוב לנושאים פסיכולוגיים, התנהגותיים וחברתיים.
דר' אברהם אשכנזי נוירולוג משערי צדק מדגיש שהיות והמיגרנה נפוצה ומהווה כעשירית מהבעיות בגינם פונים לרופא, חייבים להבין את מקורותיה כדי להפחית את הפגיעה הקשה באיכות חיי הסובלים ממנה. אמנם כאבי ראש יכולים להגרם כתוצאה מבעיות ומחלות שונות, החל מהתייבשות, שינויי לחץ דם, וכלה בבעיות מוחיות.
מחקרים מראים כי מיגרנה נובעת (בחלקה הגופני-פיזיולוגי) מהפרעה גנטית במח. פעמים רבות מתחילה בתקופת ההתבגרות ומחמירה בבנות סביב תקופת הוסת. ניתן להסביר תופעה זו בירידה שברמת האסטרוגן המופיעה בתקופה זו. בהקשר התחושתי, מצאו שהסובלים ממגרנות בעלי סף נמוך מאחרים למגע, לקול, לריחות מסוימים ולאור חזק. מצבי דחק כמו סטרס או מיעוט שעות שינה, כמו גם מצבי חרדה ודכאון מחמירים לעיתים קרובות את המגרנה.
לכן, חשוב ביותר במסגרת הטיפול להתייחס ולייעץ לגבי שינוי באורחות חיים כמו שמירה על משקל מאוזן, דרכי הרפיה, פעילות גופנית סדירה וכד. אחת מהבעיות המערכתיות המחמירות את הכאבים ואת הסבל, הוא השימוש המיותר והמרובה בתרופות שונות. כל תרופה מגבירה את הסיכון לתופעות לוואי ואינה פותרת את שורשי הבעיות.
ידוע שרבות מהמיגרנות נובעות או מחמירות כתוצאה מהפרעות שונות בתפקוד שרירי הצוואר, הכתפיים והשכמות. ישיבה שלא על פי ההמלצות הארגונומיות המעמיסה בקביעות על השרירים הללו, בעיקר בקרב תלמידים, סטודנטים ואנשי הייטק הרכונים על המחשב שעות רבות.
התופעה השכיחה ביותר הינה התסמונת המיופציאלית (להרחבה – לחץ כאן) בה חלק מהשריר הסובל "קופא" ומייצר כאב והגבלה בתנועה. הכאב לעיתים קרובות נובע מהקרנה מאזור השריר הפגוע לאורך מעטפת רקמת החיבור והשרירים לכוון הראש. במצבים כאלו המאובחנים בעיקר במרפאות הכאב ברשת "מזור לכאב", ניתן לטפל ולזכות בשיפור דרמטי. מיגרנות שהציקו במשך שנים, לפתע נעלמו כאשר קבלו את המענה הראוי בדמות שינוי אורחות חיים וגרוי שרירי עמוק.
ההמלצה המובילה היתה להתרכז בפעילות גופנית. טיפול תרופתי הומלץ בעיקר להפרעות מצב רוח, לשינה ולכאב – וגם המלצה זו היא בדרגה חלשה של המלצה.
Ann Rheum Dis. 2017;76(2):318-328
השנה – מאי 2019 התפרסם מאמר בעיתון הרפואי הישראלי . IMAJ 2019; 21: 449–453
מאמר זה מתאר מחקר שבא לבדוק השפעת קורס סידור פרחים floristry על תסמינים גופניים ונפשיים בקרב 61 חולות פיברומיאלגיה. נמצא שיפור משמעותי בקרב המשתתפות לאורך 12 שבועות הטיפול בהשוואה בין המצב לפני הטיפול ובין המצב לאחריו. מסקנות המחקר מדגישה את חשיבות הטיפול התעסוקתי בחולות פיברומיאלגיה.
פריצת דרך משמעותית בהבנת פיברומיאלגיה, מגיעה ממקור בלתי צפוי. דר' מינרבי וחבריו פרסמו בעיתון PAIN לאחרונה, מחקר בו בדקו את המיקרוביום – הרכב כלל החיידקים הנמצאים במערכת העיכול, של חולות פיברומיאלגיה והשוו אותו למיקרוביום של נשים בריאות.
נמצא כי יש הבדל משמעותי בתכולת המיקרוביום בין שתי הקבוצות. משמעות הממצאים גדולה מכיוון שמאפשרת להבין יותר את מנגנון מחלת הפיברומיאלגיה וכך לתכנן טיפולים מדויקים יותר. זו בהחלט בשורה לסובלים ממחלת כאב כרונית זו.
דוקטור אלון מרגלית
נכתב על ידי דוקטור אלון מרגלית - PHD MD - מנהל מרפאה רב תחומית ומחבר חוות דעת לבית המשפט בנושאי רפואה.
מומחה ברפואת המשפחה, מטפל משפחתי מוסמך, עם הסמכה בהיפנוזה רפואית ותואר שלישי בפסיכולוגיה רפואית.
כתב יחד עם חברו הפסיכולוג יששכר עשת את הספר: "הרופא שבאדם, האדם שברופא" –ספר לימוד לאנשי מקצועות הרפואה והסיעוד המשלב שיטות אבחון וטיפול התנהגותיות יחד עם רפואיות.