סובלים? אנחנו כאן כדי לעזור!
- החזר ללקוחות לאומית וביטוחים פרטיים!
ישנן מספר תסמונות כאב הפוגעות ביד וגורמות כאבים באמה.
שכיח ביותר בעידן המודרני למצוא מצב בו כאבים באמה מופיעים עקב שימוש רב במקלדת ובעיקר כאשר היא אינה ארגונומית, או שהישיבה ומנח הידיים לא מותאם לעבודה ויוצר פגיעה מיותרת בעבודת היד עם המקלדת או העכבר של המחשב.
באמה קימים מספר מצבים בהם נכלאים עצבים בין רקמות שריר ורקמות חיבור. כליאה זו גורמת לכאבים באמה בחלקים שונים על פי פיזור העצב ובנוסף גם הפרעות מוטוריות של הנעת חלק זה או אחר של היד והאצבעות. זיהוי נכון של אזורי הכליאה ושחרור העצב הכלוא הם מיסודות הטיפול במצבים אלו הפוגעים בתפקוד ובאיכות החיים. לאחר מכן מגיע תור השיקום שאמור להחזיר את התפקוד שנפגע עקב הכאבים באמה למצב כשיר ורגיל.
מבין הפגיעות התפקודיות נזכיר פגיעות הנגרמות מתנועות סיבוביות חוזרות, גזירה במספרים ללא הרף, הקלדה וכד'. פגיעות אלו יכולות לגרום למצבים הבאים:
דלקת בגיד הגורמת לכאב מקומי, רגישות למגע, נפיחות והגבלה בתנועה. לעיתים הקרנת הכאב לאזור מרוחק מהדלקת עצמה. טיפוסי למצוא כאב שמוגבר בתנועות מסוימות.
תסמונת התעלה הקרפלית – נגרם מהיצרות התעלה שבין רקמות רכות בשורש כף היד ולחץ על עצב שעובר בתעלה זו. לחץ זה מביא לכאבים ונימול באצבעות האגודל, האצבע, האמה והקמיצה. לעיתים הכאב מקרין לכוון המרפק. תופעה נוספת היא חולשת שרירים הגורמת להפלת חפצים מהיד.
"תסמונת תעלת גויונס" – במנגנון דומה לתסמונת הקרפלית, רק שכאן העצב הנפגע קשור לזרת ולקמיצה בלבד.
"מחלת דקורוונס" – דלקת ונפיחות גיד האגודל, הגורמת לכאב ולעיתים להגבלת תנועת האגודל.
"מרפק טניס" – כאב בחלק החיצוני של המרפק, כתוצאה מפגיעה בגידים הקשורים לפשיטת האמה והמחוברים לעצם הזרוע באזור זה. הכאב נגרם פעמים רבות כתוצאה מסיבוב מאומץ של היד כמו בהפעלת מברג או במשחק טניס. פעמים רבות הכאב קורן לכוון הכתף.
"מרפק גולף" – כאב בחלק הפנימי של המרפק, כתוצאה מפגיעה בגידים המכופפים את האמה. נגרם לרוב בגלל פעולות חוזרות של כיפוף וסיבוב כף היד והאצבעות כמו שקורה בין היתר במשחקי גולף.
הטיפול ברב המצבים שהוזכרו כולל מנוחה ומניעת מאמץ בשלב החריף. קרור מקומי של אזור חם ונפוח, קיבוע של הפרקים הפגועים והרמת היד למניעת נפיחות נוספת.
בשלב הבא נעזרים בפעולות נוספות כגון דיקור יבש (IMS ), הזרקה של חומרים נוגדי דלקת וכאב, פיזיותרפיה ולמידה של הפעלה נכונה ולא פוגעת של שריר היד ומפרקיה.
כאב במערכת שריר-שלד, גורם לגוף לאמץ אסטרטגיית פיצוי תפקודי, הכוללת הימנעות מהפעלת האזור הכאוב תוך הפעלת עומס מוגבר על הצד הנגדי ועבודת שרירים שכנים בתבנית פעולה ובעומסים לא שגרתיים. עומס זה הנמשך זמן ארוך כרוך בשינויי יציבה הן באזור הפגוע ובצד הנגדי לו והן באזורים מרוחקים יותר, ומוביל ל"הצטרפות" שרירים שכנים לפתולוגיה – שרירים שלא היו מעורבים בפגיעה הראשונית שהביאה לכאב באמה. השרירים הנוספים מגיבים בהתכווצות חלקית כרונית ("שרירים תפוסים"). הכאבים בקרסול מלווים על כן בצמצום טווח התנועה והגבלה ההופכת להיות משמעותית במהירות יחסית גדולה תוך פגיעה רבה בתפקוד. אם מצב זה נמשך מספר שבועות ללא טיפול, קשה יותר להבריא את המקום ולמנוע הפיכת כאב אמה כרוני. עלול להתפתח כאב ממושך וירידה בתפקוד השרירים באזור.
איך להקל על כאבי אמה באמצעות מתיחות
דוקטור אלון מרגלית
נכתב על ידי דוקטור אלון מרגלית - PHD MD - מנהל מרפאה רב תחומית ומחבר חוות דעת לבית המשפט בנושאי רפואה.
מומחה ברפואת המשפחה, מטפל משפחתי מוסמך, עם הסמכה בהיפנוזה רפואית ותואר שלישי בפסיכולוגיה רפואית.
כתב יחד עם חברו הפסיכולוג יששכר עשת את הספר: "הרופא שבאדם, האדם שברופא" –ספר לימוד לאנשי מקצועות הרפואה והסיעוד המשלב שיטות אבחון וטיפול התנהגותיות יחד עם רפואיות.