טיפול בפיברומיאלגיה –האם אפשר ללא תרופות ?

מרפאת כאב >כאבי שרירים > פיברומיאלגיה - טיפול ללא תרופות - מזור לכאב
סובלים? אנחנו כאן כדי לעזור!
  • החזר ללקוחות לאומית וביטוחים פרטיים!

כאשר אנו חושבים על מחלה, לרוב עולה בראשנו תמונה של "שד" – גורם מחלה שיכול להיות חיידק, וירוס, שינוי מטבולי או אנטומי המתרחש בגוף, הרעלה או "שדים" אחרים המערערים את מצב הבריאות וגורמים להתהוות מחלה.


המומחים המנוסים בטיפול בסבל ובכאב שברשת מרפאות "מזור לכאב", מצליחים להתמודד בצורה יפה עם "שדים" שכאלו ולפתור את מצבי המחלה לכדי רמת תפקוד סבירה ושמירת איכות חיים משביעת רצון גם בנוכחות פיברומיאלגיה.

תסמונת הפיברומיאלגיה היא דגם מייצג של בעיה "מסוג אחר". בעיה משולבת שקושרת את הגוף, הנפש והמשפחה לכדי מערכת בעלת קשרים הדדיים המשפיעים זה על זה ללא הרף.  בפיברומיאלגיה יש כאב! לרוב הכאבים בפרקים, בשרירים וברקמות חיבור. תגובת הגוף לאזור כואב היא התכווצות שרירים שנועדה להגן על איבר פגוע. לא אחת קורה שמנגנון ההגנה עצמו – קרי התכווצות השרירים המתרחשת במקרה זה, הופכת לבעיה בזכות עצמה – היא מחמירה את הכאב הראשוני.  כתוצאה מכך המגבלה התפקודית בפיברומיאלגיה שהחלה בתחילת הכאב, מוחמרת וקשה יותר לבצע מטלות פשוטות בבית, בעבודה ובחברה. בשלב זה נכנסת לתמונה ההתנהגות המניעתית – האדם הסובל נמנע מלבצע פעולות פשוטות ו"קופא במקומו".

קפיאה זו היא בעלת השלכות רגשיות ונפשיות רבות על הסובל מתסמונת הפיברומיאלגיה. הבטחון מתערער, יש תחושה "שהקירות סוגרים עליך", הכל מאיים ומפחיד והעתיד נראה שחור ומייאש ללא מוצא. רגשות קשים אלו מפחיתים את סף הכאב ולכן כאבי הפרקים או השרירים, המוחמרים כזכור ע"י התכווצויות שרירים ממושכות, נחווים ביתר עוצמה ומעגל ההסתגרות, ההמנעות, הדכאון, הכאב והסבל מועצם וגובר.

קיימות כמובן עדויות בדבר יעילותן של מספר תרופות בטיפול בפיברומיאלגיה. בו בזמן סוד ידוע הוא שבפיברומיאלגיה הסבילות לתרופות נמוכה וקימת רגישות יתר לתופעות לוואי של תרופות וגם כאשר הן קלות ונסבלות לרוב.

על כן אנו נפגשים פעמים רבות עם מטופלים המסרבים ליטול תרופות מתוך נסיון מר של תופעות לוואי מטרידות.

אנו, המומחים במזור לכאב קשובים להלך רוח זה, ביודענו שפיברומיאלגיה נחשבת חלק מקבוצת מחלות ותופעות הקיימת תחת השם הרחב יותר של "תסמונות הסף הנמוך".

אנשים בעלי הסף הנמוך רגישים יותר מאחרים. הצד הטוב היא הרגישות המוגברת לאנשים אחרים ולקרובים – היותם אוזן קשבת ומבינה לסבל של אחרים. יכולתם להבדיל ביתר קלות מאחרים בין טעמים שונים, צלילים, ריחות, מראות והלכי רוח.

הצד הבעייתי יותר היא הרגישות המוגברת לכאבים של עצמם, למצוקות ולמגבלות שונות. אלו גורמות להם אי שקט, מצבי רוח ירודים, חרדות ודכאון.

כאשר המומחים ברשת מזור לכאב פוגשים את החולים בפיברומיאלגיה, במסגרת מרפאת כאב, הם מקפידים ללמוד כל פרט על עברם של הפונים, בדיקה באם הם נכללים באנשי תסמונת הסף הנמוך וכמובן בכל הקשר של סבל וכאב ועל כל התופעות שקדמו למצב המחלה.

חשוב ללמוד על הגורמים המחמירים או המקלים על ההתמודדות בתופעות הפיברומיאלגיה. מידע זה מאפשר להם לבנות את התכנית הטיפולית יחד עם הסובל ומשפחתו

על סמך מידע מפורט זה, נבנית התכנית הטיפולי – עם או בלי תרופות.

המשימה הראשונית היא "לצאת מהכלוב המשתק" של ההתנהגות ההמנעותית. כאן יש חשיבות רבה לפעילות גופנית מתגברת. תשאלו בצדק – איך אפשר להציע לאדם עם פיברומיאלגיה, שכל גופו דווה וסובל לבצע פעילות גופנית? התשובה היא שמתחילים ממשימה פשוטה וקלה כמו הליכה לטווח קצר (על פי היכולת של הסובל). מיום ליום הולכים יותר ובהדרגה גם מגבירים את

הקצב. בהמשך ניתן לשלב גם שחיה, אופניים, חדר כושר או פילאטיס.

יש קסם מרפא בפעילות גופנית: היא משדרת לסובל מפיברומיאלגיה שהוא מסוגל "לצבור נקודות זכות" ולהשיג מטרה אחר מטרה על פי המסלול שהותווה לו, גם ללא טיפול תרופתי. ככל שהפעילות גוברת, מופרשים יותר אנדורפינים במח – אותם חומרים מופלאים המשכחים כאב ומעלים את סף הכאב ואת מצב הרוח. מחקרים העוסקים בטיפול בפיברומיאלגיה לימדו אותנו שהפעילות הגופנית הינה אחת מאבני היסוד המוכחות כיעילות בטיפול.

מצאו שהיא הצליחה להפחית כאב ועייפות ולשפר מצב רוח ואיכות חיים באופן מובהק סטטיסטית. המומחים במזור לכאב מדריכים איזו פעילות גופנית מומלצת ומה "סולם המאמצים" הרצוי בכל מטופל ומטופלת

לווי והנחיה של הסובלים מפיברומיאלגיה באמצעות שיטות התנהגותיות העוזרות לעצב מחדש גישה וחשיבה הקשורה למחלה ולסבל, לעיתים יחד עם שיטות הרפיית שרירים, גם הם מהווים נדבך חשוב בטיפול הלא תרופתי.

הפגת כאבי השרירים

בשנים האחרונות חלה התעוררות סביב השימוש בשיטת הגרוי התוך שריריה עמוק  (IMS) שמצליחה לשחרר "שרירים תפוסים" וכואבים הסובבים פרקים ואברים דוויים ולאפשר תפקוד טוב יותר עם פחות כאב.

שיטה לא תרופתית זו מצליחה לשפר באופן מיידי את ההרגשה, השחרור מכאב והפעילות ברשת "מזור לכאב".