כאבים בכפות רגליים ברשת מזור לכאב

סובלים? אנחנו כאן כדי לעזור!
  • החזר ללקוחות לאומית וביטוחים פרטיים!

מתוך הבנה שכאבי כפות רגליים עלולים להשבית הליכה ועמידה ולגרום לסבל מתמשך, ברשת "מזור לכאב" יודעים המומחים לטפל בכאבי כף הרגל במגוון שיטות.

הגישה הטיפולית של מומחי רשת מזור לכאב תהיה בראש ובראשונה באמצעות טיפול שמרני.

טיפולים ניתוחיים או אפילו הזרקות סטרואידים מרובות לצורך טיפול בכאבי כפות רגליים, עלולים ליצור מצב בלתי הפיך.

ניתוחים יכולים לתקן עוותים, שברים וכד', אך בו זמנית עלולים לגרום לצלקות ברקמה הבריאה. היות ולחצים רבים מופעלים על הרקמות הרכות (שרירים ורקמת חיבור), העצמות והמפרקים, קימת אפשרות שכיחה של כאבי כפות רגליים שמקורם בצלקת הניתוחית עצמה.

בדומה לכך, הזרקות חוזרות של סטרואידים למפרקי כף הרגל, עלולים להחליש את הרקמות הרכות ואף להביע לקריעתן בעת מאמץ, דבר שיגרום לכאב בכף הרגל.

חשובה מאד בדיקה מדוקדקת של כפות הרגליים במנוחה ובמאמץ: אופן ההליכה וקפיצה, התרוממות על קצות אצבעות או על עקבים, דריכה על צידי הרגל, משיכת האצבעות למעלה באופן ספונטני או כנגד התנגדות ודחיפה של כף הרגל מטה כנגד התנגדות, בדיקה של סימטריה של כפות הרגליים וסימני פלטפוס או ירידה בנפח השרירי באחת מכפות הרגליים. בדיקה נוירולוגית של כפות הרגליים ועוד.

בשלב זה, על סמך התחקור והבנת אופן התפתחות כאבי כפות הרגליים ועל סמך הבדיקה המדוקדקת, מתקבלת האבחנה הסבירה ביותר וגם השערות אבחנתיות נוספות שבאות בחשבון ברמת סבירות נמוכה יותר.

לנוכח האבחנה, מוצע טיפול. כאמור הנטיה היא לבחור טיפול שיהיה יעיל ומהיר מצד אחד וללא סיכון מיותר מצד שני.

התגובה לטיפול בכאבים בכפות רגליים, גם היא חלק מהאבחנה. אם מושגת הקלה בכאב, סימן שהאבחנה והטיפול נכונים. אם לא מושגת הקלה, בוחנים אבחנה אחרת וטיפול תואם בשילוב עם מדרסים בהתאמה אישית לאיזון הגוף.

טיפולים שמרניים כוללים בין השאר פיזיותרפיה, הידרותרפיה, תרופות מתאימות, שינויים בנעליים כולל מדרסים ונעלי אפוס, שימוש במכשור מתאים וגרוי תוך שרירי עמוק (IMS). כמובן שניתן להוסיף טיפולים מתחום הרפואה המשלימה לתקופה מסוימת כדי לבחון הפחתה בכאבי כפות הרגליים.

יש להדגיש שמנסיונם של מומחי מזור לכאב, רוב הכאבים בכפות רגליים נעלמים במהרה בטיפולים אלו. רק במידה ואין שיפור תוך זמן קצר, בוחנים אפשרות לטיפולים חודרניים יותר. בהתייחס למקורות הכאב בכף הרגל, חשוב להוסיף הדרכה מניעתית כדי שהכאבים בכפות הרגליים לא יחזרו.

כאבי כף הרגל שכיחים ביותר. מופיעים באתלטים, אך גם בקשישים. פעמים רבות מקבלים שמות שונים כגון כאבי כף רגל של "פלטפוס", כאבי "דורבן" וכד'.

ברשת "מזור לכאב" יודעים המומחים לטפל בכאבי כף הרגל במגוון שיטות. ברובן הכאב העיקרי, גם אם הוא נמשך כבר חדשים רבים, יורד במידה רבה כבר לאחר הטיפול הראשון.

כף הרגל מכילה עצמות ופרקים רבים. מבנה זה יחד עם צורת קשת, מקנה לכף הרגל את היכולת לשאת משקל גבוה, לשכך נחיתה ולבצע פעולות מורכבות כגון ריצה וקפיצה מבלי להפגע.

מצד שני, מבנה זה יוצר פוטנציאל לבעיות רבות הן בחלק הגרמי, הן בחלק הפרקי והן בשרירים, בגידים הרבים וברקמות החיבור המצויים בה – כל אלו עלולים לגרום לכאבי כף רגל חדים או ממושכים. כאבים בכפות הרגליים עלולים לגרום להשבתת פעילות והעיקר הליכה. השבתה זו תגרום ל"קפיאת הגוף" וכתוצאה מכך לעליית משקל, בריחת סידן (אוסטאופורוזיס"), שרירים "תפוסים" והתפתחות מחלות כלי הדם והלב. לפיכך חשוב להחיש את הטיפול בגורמי כאבי כפות רגליים, כדי לא לפגוע בתפקוד הגוף כולו.

בתחקור המקיף שמבצע המומחה לגבי מקורות כאבים בכפות רגלים, חשוב לו להבין את אורח החיים של הפונה, היסטוריה של חבלות או פציעות, מחלות אחרות היכולות להשפיע על עצמות, פרקים ורקמות רכות ותרופות הניטלות דרך קבע.

בשלב הבא נעשית בדיקה קפדנית של כל מבנה השלד, עם דגש על סימטריה ומיתאר עמוד השדרה, העכוז, הירכיים והשוקיים. כמו-כן בדיקה קפדנית של כפות הרגליים לגילוי עיוותים, דלקות או פציעות.

על סמך התחקור והבדיקה נקבע הטיפול השונה מאדם לאדם. הטיפול יכול לכלול תרופות או שינוי תרופתי, הזרקות מקומיות, תרגילים לחיזוק שרירים ולמתיחת שרירים מכווצים, גרוי תוך שרירי עמוק, פיזיותרפיה, הידרותרפיה וכד'.

לאחר הטיפול מתבצע מעקב כדי לבדוק את השפעתו של הטיפול לאורך זמן ולוודא שאכן הכאבים בכפות הרגליים פוחתים או נעלמים בהדרגה.

כאבי כפות רגלים שכיחים בחולי סכרת ובאנשים עם מחסור בויטמין בי 12. במצבים אלו הכאב הוא נוירופטי – כלומר כאב ממקור עצבי, המתאפיין לרוב ככאב שורף, צורב, מפושט ומלווה לעיתים בנימול או תחושת זרמים ברגליים.

מקור נוסף לכאבי כפות רגליים יכול להיות דלקת זיהומית או אחרת ברקמות הרכות או במפרקי כף הרגל.

כאב כף רגל שכיח נוסף הוא הדורבן שלעיתים קרובות מייחסים אותו בטעות לתהליך דלקתי בכף הרגל, או להווצרות הסתיידות בהמשך לעצם העקב, בעוד שלמעשה לרוב מקורו בהתכווצויות שריריות של שרירי השוק. שחרור שרירי גורם להעלמות מיידית של כאבי כפות הרגליים.

כאבים בכף רגל
נקודות כאב בכפות הרגליים

הבדיקה והתשאול הקפדני מכוונים למספר אפשרויות טיפול. אפשרויות אלו מועלות בפני הסובל ומשפחתו כדי להבין את משמעות כל טיפול, התועלת שבו אל מול כל סיכון אפשרי.

כאשר יש הסכמה על הטיפול המועדף, מתחילים בו כדי לבחון כיצד הוא מפחית את הכאב ברגל ומגביר אפשרות תפקוד ותנועה.

העדיפות הראשונה שנציע במסגרת מרפאת כאב שברשת מזור לכאב, היא בה הסיכון מועט וההשפעה היא מהירה ויעילה בהפחתת הכאב, כגון גרוי שרירי עמוק, טיפול תרופתי, שינוי אורחות חיים (למשל גמילה מעישון והורדת משקל תוך פעילות גופנית יומית) ופיזיותרפיה.

לעיתים יהיה צורך במתן תרופות או זריקות לשיכוך כאב או מונעות דלקת לתקופה מוגבלת ובהמשך שיטות טיפול נוספות על פי כל מצב, מקרה ומטופל ובעיקר על פי התגובה לאורך זמן על הפחתת כאבי הרגליים.

לרוב נעזר בשיטות פיזיותרפיה, פילאטיס, נעל מיוחדת או מדרסים ואפילו המלצה לגבי צורת ההליכה הרגילה המומלצת. יש להדגיש שהראיה הרחבה הבודקת את כל מרכיבי הכאב ברגליים ומציעה מגוון טיפולים גמיש היא סוד ההצלחה בטיפול בכאבי רגליים. כאשר מכוונים לסוג אחד של טיפול (ניתוחי או אחר) הבעיה עלולה להתמשך ונפגוש את המטופל הסובל מכאבי רגליים

לאחר שנה ויותר ללא שיפור ולעיתים אף החמרה בכאב.

לגישתנו בטיפול לכאבי רגליים מתמשכים יש לרוב הצלחה רבה גם ללא ניתוח.

הטיפול המיופציאלי בכאבי רגליים ברשת מזור לכאב

רבים מהפונים ניסו שפע טיפולים – בין אם תרופתיים ובין אם הזרקות סטרואידים, פיזיותרפיה, רפואה משלימה, גלי הלם ועוד, ללא מזור. מפליא לגלות עד כמה ממטופלים אלו סובלים למעשה מתסמונת מיופציאלית שלא זוהתה ובוודאי לא טופלה.

התסמונת המיופציאלית – היא למעשה תסמונת כאב ממקור הרקמות הרכות (לא עצמות או פרקים) כגון שרירים, גידים, רצועות ורקמת חיבור. רקמות רכות אלו עשירות בתאי חישה וכאב ומעבירות את התחושות באופן ישיר ממקום הווצרות הכאב או ממקום מרוחק – מוקרן ממקום זה. למרות שהיא מוכרת שנים רבות מאד ברפואה המערבית, התסמונת זכתה לעניין, לימוד מחודש ופרקטיקה יישומית רק בעשרים השנים האחרונות.

באותה עת שהטכנולוגיה המודרנית התפתחה לכוון דימות כגון אולטרסאונד, רנטגן, CT MRI מיפוי איזוטופי וכד', הרי שהבדיקה הידנית העדינה והמדויקת של סיבי השריר והרקמות הרכות, נזנחה וכמעט נשכחה עד התעוררות העניין בתסמונת המיופציאלית – אותה לא ניתן להדגים בעזרת מכשור הדמייה.

 

אנשים המגיעים עם כאבי רגליים לאחר שעברו ייעוצים והדמיות רבות שהגדירו את כאב הרגליים ככאב ממקור לא ברור, מופתעים לגלות לפתע שמדובר בכאב שמקורו די ברור ועוד יותר מכך – יש לו פתרון!

הבדיקה הקפדנית של אזורי הגב, האגן והרגליים מגלה לעיתים קרובות "נקודות הדק" אופיניות באזורים שונים, שלחיצה עליהם גורמת להופעת הכאב האופיני באזור מרוחק יותר.

ליאורה – אשה מבוגרת ובעלת משקל יתר הגיעה למרפאה עם כאב מטריד בכף רגלה השמאלית. בביקורה האחרון אצל האורטופד, הוא הציע לעשות ניתוח בכף הרגל כדי לשחרר גידים תפוסים. כאשר הגיעה למרפאת המומחים של "מזור לכאב" נמצאו נקודות הדק בקדמת השוק. גרוי עמוק (IMS) בשריר זה, גרם להעלמות מיידית של הכאבים בכף הרגל. בהדרכה של פעילות מתאימה לשרירי הרגליים והפחתת משקל תחת לווי והדרכה מתמשכים, הכאבים לא חזרו. גם הצורך בניתוח לא חזר…

סוגי כאבים ברגליים
נקודות כאבים ברגליים
תמונה של דוקטור אלון מרגלית

דוקטור אלון מרגלית

נכתב על ידי דוקטור אלון מרגלית - PHD MD - מנהל מרפאה רב תחומית ומחבר חוות דעת לבית המשפט בנושאי רפואה.
מומחה ברפואת המשפחה, מטפל משפחתי מוסמך, עם הסמכה בהיפנוזה רפואית ותואר שלישי בפסיכולוגיה רפואית.
כתב יחד עם חברו הפסיכולוג יששכר עשת את הספר: "הרופא שבאדם, האדם שברופא" –ספר לימוד לאנשי מקצועות הרפואה והסיעוד המשלב שיטות אבחון וטיפול התנהגותיות יחד עם רפואיות.

מאמרים נוספים בתחום

טיפול בכאבי ברכיים

טיפול בכאבי ברכיים

כאבי ברכיים שכיחים בעיקר אצל צעירים, בגיל ההתבגרות (עקב פעילות ספורטיבית) בגיל הצבא (עקב פעילות מאומצת), אצל ספורטאים וכן בגיל
הטיפול בכאבי שוקיים ברשת מזור לכאב

הטיפול בכאבי שוקיים ברשת מזור לכאב

כאבי שוקיים מונעים לרוב הליכה סדירה ולכן חשוב ביותר לטפל בהם בהקדם כדי להחזיר את יכולת התנועה והפעילות הסדירים.